انواع MCB
فیوز مینیاتوری
کارشناسان برق از فیوز مینیاتوری (MCB) که مخفف Miniature Circuit Breaker می باشد و نوعی قطع کننده جریان الکتریکی است در نقطه اتصال ورودی برق شهری به سیستم برق رسانی ساختمان و مراکز استفاده می نمایند، کاربرد اصلی فیوزها بدین گونه می باشد که در صورتی که جریان اولیه و اضافه بار در مسیر انتقال انرژی مشاهده گردد به طور آنی جریان برق را قطع میکنند. فیوز های مینیاتوری در شدت جریان متناوب 16 آمپر الی جریان تا ۱۰۰ آمپر طراحی و تولید می گردند. به ظور کلی وطیفا اصلی فیوز جلوگیری از بروز آسیب های مالی جانی ناشی از افزایش آمپر جریان الکتریکی می باشد، در صورت بروز این اتفاق فیوز آسیب دیده و می سوزد لذا از آسیب دیدن وسایل برقی جلوگیری می نماید.
درون بدنه نارسانا فیوز یک نوار فلزی وجود دارد که در صورتی که ولتاژ عبور از آن بیش از حد استاندارد آن فیوز باشد نوار فلزی ذکر شده ذوب می گردد و باعث قطع شدن جریان می گردد.
از لحاظ سرعت عکس العمل فیوز ها به دو دسته تقسیم می گردند:
فیوز کندکار: در صورت ایجاد عبور جریان بیش از حد مجاز از این نوع فیوز، برق دیرتر قطع می گردد، همچنین واکنش این فیوز در مقابل جریان اتصال کوتاه لحظهای می باشد.
فیوزهای تندکار: این فیوز زمان قطع کمتری نسبت به دسته اول دارا می باشند و اکثرا از آن جهت مصارف روشنایی استفاده می گردد.
جریان بلند مدت از طریق یک فلز (بیمتال) مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت عبور جریان بیش از حد مجاز، فلز گرم شده و خم می گردد که این باعث می شود، عمل کنتاکت در فیوز مینیاتوری قطع گردد. در همین راستا جریان اتصال کوتاه از طریق سیم پیچی که درون فیوز موجود می باشد تشخیص داده می شود.
انواع جریان های قابل کنترل در فیوز مینیاتوری
جریان لحظهای: به جریان ابتدایی ای گفته میشود که در یک لحظه (کمتر از یک ثانیه) وارد فیوز می گردد و فیوز توانایی تحمل این جریان را دارد.
جریان نامی: به حداکثر جریانی گفته میشود که فیوز قادر است آن را تحمل نماید و در صورتی که جریانی بیش از حد مجاز از آن عبور نماید باعث آسیب دیدن فیوز می گردد.
انواع فیوز از لحاظ تیپ بندی:
فیوز مینیاتوری نوع B. روشنایی:
این فیوز عموما در مصارف خانگی و روشنایی قابل استفاده می باشد و قادر است جریان اضافه بار بین ۳ تا ۵ برابر جریان نامی مشخص را قطع نماید و حساسیت مناسبی برای کاربردهای خانگی دارند و به عنوان فیوز مینیاتوری تندکار در سطح بازار شناخته می شود.
فیوز مینیاتوری نوع C. موتوری:
کاربرد اصلی این فیوز در صنعت می باشد و قادر است جریان اضافه بار بین ۵ تا ۱۰ برابر جریان نامی مشخص را قطع نماید و نسب به فیوز های تیپ B زمان بیشتری را صرف می نماید. بیشتر است و به عنوان فیوز مینیاتوری کندکار در سطح بازار شناخته می شود.
فیوز مینیاتوری نوع D. ترانسفورماتوری:
جهت مصارف صنعتی خاص (مانند مولدهای اشعه ایکس X-Ray و یا ترانسفورماتورها) از فیوز مینیاتوری نوع D استفاده می گردد و در برابر جریان اضافه بار بین ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی مدار را قطع می کند و دارای زمان قطع بیشتری نسبت به سایر تیپهای فیوز می باشد.
فیوز مینیاتوری نوع K. قدرت:
جهت حفاظت از مدارات قدرت، ترانسفورماتور و موتورها از مینیاتوری های نوع K استفاده می گردد، کاربرد این دسته از فیوز ها بدین گونه می باشد که در برابر جریان اضافه به نسبت سایر فیوز ها بسیار حساس تر می باشد و سریع جریان الکتریکی را قطع می نماید.
فیوز مینیاتوری نوع Z. بسیار حساس:
در صورتی که جریان عبوری از جریان نامی بیشتر گردد، این نوع از کلیدهای مینیاتوری در مدت زمان معین شده، فرمان قطع را صادر میکند و دارای حساسیت بسیار بالا در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه نسبت به تمامی فیوز های مینیاتوری دارد و در صورت رویت خطا مدار را قطع می نماید.
- ۰۰/۰۱/۱۸